Royal Jozini, Eswatini – Swaziland 3. ve 4. Gün

Swaziland 3. Gün

Swaziland’daki üçüncü günün sabahına yağmurla uyandık. Hava da biraz serinlemişti, geç bir kahvaltı yapıp evin etrafını keşfe çıktık.

Siqalo Lodge
Ahşap yürüyüş yolu
Yağmurun geçmesini beklerken akşam yemeği için fasülye ayıklıyoruz.

Hava açınca arabaya atlayıp tekrar yollara düştük. Ana hedefimiz kayıp fil ailesi.

Dürbünle uzakları tarıyoruz ama nafile
Fillerin izini sürüyoruz ama fil boku 1-2 günlük, üstünde mantarlar büyümüş.
Etraftaki bütün su kaynaklarını dolaştık
Sonunda taze ayak izleri bulduk ama görünürde fil yok.
Bu ağaçlar filler yüzünden ölüyormuş ama doğal döngünün bir parçası
Zürafalar

Zürafa, Zebra, Antilop ve daha bir çok hayvan gördüğümüz güzel bir gün oldu. Ama bugünün heyecanla beklenen aktivitesi peteklerden bal toplama ve ayırma işi. Onun için havanın kararmasını bekleyeceğiz çünkü buranın bal arıları bile çok agresifmiş.

Sultan, Ryan ve Zanele

Petekleri ve balı toplamaya Ryan, Zanele ve Sultan üçlüsü gitti. Biz de önce elbiselerin bütün birleşim yerlerini, fermuarların üstünü vb koli bandı ile bantladık, ballar geldikten sonra da ayıklama ve kavanozlara doldurma işini hallettik.

Arıları sakinleştiren duman için burada “FİL DIŞKISI” yakıyorlarmış!
Önce Ozan peteklerin üstündeki sır tabakasını temizliyor sonra ben de merkezkaç kuvveti ile petekteki balları ayırıyorum.
Petekten bal ayıklama

Kalabalık olunca işi hızlıca bitirdik ama her yer yapış yapış oldu. Temizlik işi Zanele’de olmasa bitmiştik.

Swaziland 4. Gün

Sabah Balık ve Kayıp Fil Ailesi

4.gün sabahı

Sabah hava yine kapalıydı ama rüzgar kesildiği için kahvaltıdan sonra yine balığa çıktık.

Jozini Gölü
Su çarşaf gibi olunca manzara da ayrı bir güzel oldu
Ozan…
Yemleri yiyiyorlar ama tık yok. Ben çoktan sıkılıp vazgeçtim.

Ve hiç beklemediğimiz bir anda ağaçların arasından filler sıra halinde çıkmaya başladı. Aşağıdaki grup sadece küçük bir parçası, grubun tamamının geçip gitmesi bir saati buldu.

Fil ailesi, ilk grup
Swaziland’ın filleri
Bir sürü yeni doğmuş yavru vardı
Bir süre sonra sıkılıp balık tutmaya devam ettik

Bir saat içinde yaklaşık 70-80 tane fil geçip gitti. Rüya gibi bir son gün oldu!

Sonra Birgit’i de alıp manzara tepesine çıktık. Tam sınıra Royal Jozini’nin su deposunu koymuşlar. Aşağıda da pompa istasyonu ve arıtma tesisi vardı. Böylece çeşmeden akan su içilebiliyordu.

Rock Grubu Albüm Fotoğrafımız 😂
Swaziland – Güney Afrika sınırı

Komşuları Ziyaret

Sonra da tek tek komşuların evlerini gezdik. Siqalo Lodge bence çok güzel ve otantik ama diğer evlerin bazılarını görünce çenemiz düştü. Çok güzel safari çadırlı kamp alanları da vardı.

Bush Camp

En son yan komşunun, yani en yakın komşu, terasından manzarayı izlerken çitin hemen öbür tarafında kalabalık bir zürafa grubu ve filleri gördük. Kaç gündür izini sürdüğümüz filler aslında evin çok yakınında dolanıyormuş. Hemen arabaya atlayıp o tarafa doğru yola çıktık. Tabi biz dolanıp oraya varana kadar filler yine kayboldu 😅. Ama zürafaları çok yakından görebildik.

Zürafalar
Merhaba Zürafa kardeş

Swaziland’dan Cape Town’a

Ertesi gün uzun bir yolculuk bizi bekliyordu. Önce Araba ile Swaziland’tan Durban’a sonra da uçakla Cape Town’a geçtik. Ama yolumuzun üstünde Emdoneni Lodge’un Çita Rehabilitasyon Projesini de ziyaret ettik. Doğal yaşam alanlarının daralması ile büyük yırtıcılar ve çiftçilerle baş edemeyen çitaların sayısı çok azalınca bu ve buna benzer özel projeler geliştirmişler. Yaralanan veya öksüz kalan vahşi hayvanlar burada tedavi ediliyor.

Emdoneni Lodge Çita Projesi
Resimdeki çita “elçi” olarak geçiyor. Evcilleştiği için mecbur buranın yerlisi ama yavrularını başarı ile doğaya salmışlar

Yakında doğaya salınacak iki tane Çita varmış ama insan teması kesinlikle yasak olduğu için yakınına bile gidemiyorsunuz.