Ngorongoro Krateri ve Tarangire Milli Parkı – Arusha, Tanzanya Safari

Dar Es Salaam – Arusha

Ramazan Bayramı dolayısıyla Şantiye 2 gün tatil olunca (Haziran 2019) uzun zamandır aklımızda olan Ngorongoro planını öne almaya karar verdik. Aslında Serengeti Milli Parkına giden turların hepsi yol üstündeki Ngorongoro Kraterine de uğruyor ama iki gün bunun için yeterli değildi.

Turumuzu Safaribookings.com websitesinde yüksek puan almış olan Lion King Adventures ile yaptık. İlk verdikleri fiyat kişi başı 650 dolardı! Ama pazarlıkla 7 kişi + 1 Safari Jipi için Dar Es Salaam – Kilimanjaro uçak biletleri, konaklama ve yeme/içme dahil kişi başı 420 dolara kadar indiler. Tabi bunda hepimizin Tanzanya’da oturumu olmasının büyük etkisi oldu. Park giriş ücretleri turistler için çok pahalı çünkü.

Safari sabah erken saatte başlayacağı için Arusha’ya bir önceki gece uçtuk.

1. Gün – Tarangire Milli Parkı

İlk gün sabah saat 7’den akşam saat 7’ye kadar yollardaydık. Tarangire Park girişi, öğlen yemeyi ve Manyara gölü seyir terası haricinde hep arabanın içindeydik.

Rakım 1000 metre civarında olduğu için sabah saatlerinde hava biraz serindi.
1. Gün Rotamız
Safari Jiplerini modifiye ettikleri için içi geniş ve rahattı.

Tarangire Milli Parkının en önemli özelliği çok sayıda fil ailesi barındırması. Ama biz tam Manyara gölünden buraya geçtikleri döneme denk geldiğimiz için göremeyeceğiz diye korktum çünkü ilk bir kaç saat antilop, maymun ve daha fazla antiloptan başka bir şey göremedik.

Tabi ki doğası çok güzel, özellikle de yeşilliklerin içinden yükselen çıplak Baobab ağaçlarının oluşturduğu kontrast.

Ormanın içide direk göze çarpan Baobab ağaçları.
“Yaşam Ağacı” olarak da anılan Baobab ağaçları kutsal ve kesilmiyor.
Aşağıda nehir kenarında aslanlar yatıyor ama oraya yol olmadığı için yukarıdan bakmakla yetindik.
Ve beklenen an … Filleri bulduk. Daha doğrusu onlar bizi buldu!
Çok heybetli hayvanlar
Bir anda filler etrafımızı sarınca çok heyecanlandık, hatta bazılarımız biraz korkmuş olabilir hahaha…
Fillerin bize doğru geldiğini görünce bütün araçlar durdu ve hayvanlar geçip gidene kadar da hareket etmedik.
Herkes kendi yoluna…
Parka tepeden bakan piknik alanında öğlen yemeğimizi yedik.

Maymunlar insanlara çok alışmış o yüzden her yer maymundu. Kimse beslemiyor ama kafanızı çevirdiğiniz anda masadan birşeyler çalıveriyorlar. Yan masadan bir soğuk sandviç kaptılar mesela.

Ben de masadan kalkarken sonra yerim diye muzumu çantamın yanına koymuştum ama bunun ne kadar büyük bir hata olduğunu anlamam uzun sürmedi! Maymunlar çok şirin ama hepsi etrafına toplanmaya başlayınca hafiften gerilim filmi havası yaratıyor hahaha…

İlk başta beni takip ettiklerinden emin olamadık ve test etmeye karar verdik! O an çok mantıklı bir karar gibi geldi…

Şöför ve Rehberimiz Gilbert ile Birlikte Tarangire Hatırası
Akbabalar
Çakal
Bir çeşit leylek – saddle-billed stork – kocamandı.
Hayvandaki asalete bakarmısınız…

Akşam kalacağımız yere yaklaşık üç saatlik bir yolumuz olduğu için saat 3 gibi parkın çıkışına doğru yöneldik. Sadece Karatu’ya çıkarken Manyara gölü seyir terasında mola verdik.

Manyara Gölü Seyir Terası

Karatu’da Eileen’s Trees Inn’e vardığımızda hava kararmak üzereydi. Burada rakım 1500 metreye yükseldiği için hava soğuktu ama Dar Es Salaam’ın sıcağı ve neminden sonra çok iyi geldi.

Ateş başı keyfimiz

2. Gün – Ngorongoro Krateri

2. Gün Rotamız

Tam açılış saatinde Ngorongoro Koruma Alanı giriş kapısında olacak şekilde otelden ayrıldık. Gilbert giriş işlemlerini yaparken biz de bir grup fotoğrafı çekilelim dedik. Alman bir aileye rica ettik, sağolsunlar biz çekeriz dediler ama bir türlü çekemediler! Uzun uğraşlar ve bir kaç farklı aile üyesinden sonra iki fotoğraf çekebildiler. Almanlar teknolojiden anlar dedik ama o iş öyle olmuyormuş 😅

Ngorongoro Hatırası
Krater Kenarına doğru tırmanırken

Yoğun bir ormanın içinden döne döne Krater kenarına doğru tırmandık. Sanki Afrika değil de Güney Amerika’nın sarmaşıklarla dolu yağmur ormanlarına girmiş gibiydik. Yükseldikçe de bulutların içine girdik. Krater Kenarında vardığımızda rakım 2286 metreydi!

Ngorongoro Krater Kenarı
Krater Kenarı Manzara Terası, sabah erken saatler hava soğuk

Aslında Ngorongoro Krateri, çapı 10 km – 16 km olan devasa volkanik bir çöküntü ve kenar duvaraları tabandan yaklaşık 600 metre yukarıda. Resimde belli olmuyor ama bulutlar aşağıya doğru akıyor, bakmaya doyamadık.

Krater Giriş Kapısı – Time Lapse Grup Fotoğrafı
Krater Giriş Kapısı

Kraterin İçinde

Kratere indiğimiz gibi dişi aslanları bulduk, tabi ki yatıyorlardı.
Aslanlar sağa sola yayılmış yatıyor.
Yelesi yok ama dişi aslanlar da fazlasıyla karizmatik
Sonra da küçük bir gölette Hipopotamları bulduk
Anne Hippo
Anne Hippo çamur banyosu yaparken bebiş de keşfe çıktı. Tipe bak yea!

Ngorongoro kayıp cennet gibiydi. Şu aşağıdaki manzara bütün yorgunluğumuza değdi. Daha güneş yüzünü gösterip bu bozkırı renkli çiçeklerle bezeli çayırlara dönüştürmemişti bile!

Bulutların arkasında yükselen dağlar kraterin duvarları aslında…

İçlere doğru biraz daha ilerlediğimizde ise bu sefer de erkek aslanları bulduk.

Genç erkek aslanlar
Hayvan o kadar umursuz ki…

Biz geldiğimizde aracın şöförü hayvanı kızdırmadan yerinden kaldırmaya çalışıyordu. Bıraksan saatlerce yatacak çünkü. Önce motoru çalıştırdı olmadı, sonra gaz verdi, hayvanda yine tık yok. Son çare camı aralayıp biraz su döktü ve hızlıca geri kapattı 😅.

Bunlar da otların arasına yayılmıştı.
hehe

Bu arada asıl sabahtan beri gergedanları arıyorduk ama hem sayıları az hem de yola yaklaşmadıkları için bir türlü göremedik. Biz de, şöförümüz Büyük 5’ten biri olan Leopar ile ilgili bir duyum alınca, aynı yerde dolaşıp vakit kaybetmek yerine kraterin içindeki ormanlık alana doğru gitmeye karar verdik. Uzaktan da olsa Leoparı gördük.

Yaw bir hayvan yarım saat boyunca kafasını sağdan sola çevirmek dışında hiç mi hareket etmez ya! Ha Leopar ha bizim kedi CB.
Sonrasında da kısa bir ihtiyaç ve fotoğraf molası

Peki şu kuşun renklerine ne demeli 🧡

Sonrasında piknik alanına gidip, göl kenarında öğlen yemeyimizi yedik. Güneş artık iyice kendini hissettirmeye başlamıştı.

Ngoitokitok Piknik Alanı
Ngorongoro
Manda, Antilop ve Zebra
Seyir Terasından Ngorongoro, öğleden sonra

Bir yandan kahvelerimizi yudumlarken bir yandan da bu muazzam manzarayı son bir kez sindirmeye çalıştık. Buradan sonra 4 saatlik dönüş yoluna çıkmayı kimsenin gözü kesmiyordu ama Kilimanjaro’dan kalkan uçağımıza yetişebilmek için bir an önce yola çıkmamız gerekiyordu.

Meru Dağı, Arusha

Bugün de sabah saat 7’den akşam saat 8’ye kadar yollardaydık. Yorulduk ama unutulmaz bir iki gün geçirdik.

Tanzanya’daki diğer safarilerimiz için tıklayın.