Karadeniz Turu – Temmuz 2017

Rotamız

Toplamda 17 gün süren Karadeniz gezimizde 10 gece Türkiye’de, 6 gece de Gürcistan‘daydık. Rotamızın Türkiye ayağında sadece çadırda kaldık. Karadeniz bölgesinde çadır kampı bulmak sıkıntılı, çoğu işletmenin de websitesi yok o nedenle haritadaki konumlarını link’ledim.

Gidiş – Dönüş rotamız kabaca aşağıdaki gibiydi. Türkiye kısmında toplamda 2.356 km yol yapmışız. Yorucu oldu ama çok güzel yerler ve insanlarla tanıştık.

Konaklama

İki kişi, tek çadır için ödediğimiz ücretler;

1. Safranbolu Kadıoğlu Konakları kamp alanı 30 tl / çadır
2. Perşembe, Ordu Üçer Kamping 50 tl / 2 kişi
3. Maçka Sümela Camping 50 tl / 2 kişi
4. Uzungöl UDSAK kamp alanı 30 tl / çadır
5. Uzungöl UDSAK kamp alanı 30 tl / çadır
6. Fırtına Vadisi, Rize Taka Rafting
7. Fırtına Vadisi, Rize Taka Rafting
8. Şavşat Karagöl 30 tl / çadır
9. Espiye, Giresun Uluburun Kamping 50 tl / 2 kişi
10. Amasya Boraboy gölü 50 tl / 2 kişi

8. Duraktan sonra Gürcistan’a geçtik, dönüş yolunda da Espiye ve Amasya’da kaldık.

Herkesin tatil anlayışı, bir otelden beklentisi ve bütçesi farklıdır. Bu bilgileri ve linkleri anlattıklarım havada kalmasın diye ekliyorum 😉

Yanımıza Aldığımız Malzemeler

Paraşütlerimizi ve her türlü elektronik eşyamızı da yanımıza aldığımız için arabanın yanında çadır kurabileceğimiz, güvenli yerleri tercih ettik.

Dolayısı ile ihtiyacımız olacağını düşündüğümüz her şeyi yanımıza aldık. Telefonlarımızı seyir halindeyken arabadaki 220 volt priz ile şarj edebildiğimiz için kamp alanlarında elektrik ihtiyacımız da olmadı.

En büyük sıkıntımız buz oldu. Karadeniz bölgesinde tekel bayilerinden başka buz satan yer yok, halbuki İstanbul çevresindeki mesire alanlarına giderken yol üstünde bütün köylerde bakkallarda bile buz satılır. Yaylalardan bahsetmiyorum, sahildeki kasaba ve şehirlerde de buz yok. Ha bi de buz deyince muz anlayıp bizi manava gönderenler de oldu 🙂 Fırınların ekmek yaparken buz kullandığını da bu gezimizde öğrendik!

Çadır Mangal
Katlanır kamp masası Piknik tüpü
2x Katlanır kamp sandalyesi 2x Termos buz kutusu 25 lt
2x Katlanır tabure (Sandalye almasak da olurmuş) Derin Tava
2x Lamzak (şişme şezlong) Büyük Cezve
Şişme yatak + örtüsü + yastıkları French Press
2x polar battaniye Tabak, Çatal vb
3x Kafa lambası 3 boy saklama kabı
Çadır lambası baharat, yağ, sos vb.

Aracımız

Aracımız 2011 model 4×4 Volkswagen Tiguan. Yakıt masrafı normal bir otomobile göre tabi ki daha fazla. Fakat yayla yolları çok bozuk, virajlı ve dik olduğu için altı yüksek araç şartmış. Şoförün de çok tecrübeli ve soğukkanlı olması lazım, lakin bazı yollar resmen tek araçlık, gerekirse geri geri gidip virajlarda hafif geniş olan kısımlara iyice yanaşıp yol vermek gerekiyor. Şansımıza Sarp sınır kapısına kadar hava güneşliydi, yoksa yağmurlu havada o rampalara nasıl çıkardık bilemiyorum 🙂