Macgregor 26M Tekne Bakım, Tamir ve Mods

Yapacak çok işimiz vardı. Hem tekneyi, hem de pratik yapıp kendimizi bu uzun yola hazırlamamız gerekiyordu. Hedef iki ayda montajı bitirip, Haziran başında güneye doğru yola çıkmaktı.

Karaya Çekilmesi ve Boyanması

5 Nisan’da tekneyi satın alıp Küçükyalı barınağına getirdik ama çekeğe almak için 15 Nisan’ı yani balık sezonunun bitmesini beklememiz gerekti. Vinç organizasyonu ve karaya çıkacak diğer teknelerin koordinasyonu derken 22 Nisan’da ancak karaya alınabildi.

İki yıldır sudan çıkmamış

Kekamozların temizlenmesi, ufak tamiratlar, zehirlisinin sürülmesi ve bordanın mavi boyasının yapılması yaklaşık bir hafta sürecekti. Tam o sırada 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı olacağı haberi geldi. Hem tekneyi suya indirmek için orada olmamız gerektiğinden hem de ufak tefek de olsa bir kaç iş halledebilmek için Kooperatif yönetiminden izin alıp bu süreçte karavanla Barınağın içinde çekek yerinde kaldık.

Suya inmeye hazırız, Vinci organize etmelerini bekliyoruz. Karavan hemen arkasında
Tekneyi 3 Mayısta suya indirebildik.

Solar Panel ve Krom Ayak Montajı

Nisan ayı içinde elektrikçi ile ihtiyacımız olan enerjiyi hesaplayıp Tommatech Monokristal 400 Watt güneş panelimizi almış kenara koymuştuk. Ama Barınakta krom işleri yapan abi rahatsızlandığı için montajı aksamıştı. Biz de mecbur dışarıdan bir ekip bulduk. Önce ölçü aldılar, 4 gün sonra da gelip hem ayağı hem de Paneli monte ettiler.

Temizlik yaptığımız bu videoda Macgregor26M ‘nin orjinal krom barı gözüküyor. Direk indiğinde bunun üstündeki makaraya oturuyor.
Yeni krom ayak montajı
Direği indirdiğimizde üzerine oturacağı makarayı yeni ayakların üstüne taşıdılar ve güneş panelini monte ettiler.
Montaj için açılan deliği cep olarak kullanmak için kapak montajı

Ahşap İşleri, Dolap ve Raflar

macgregorsailors.com sitesinde Macgregor 26 sahipleri yaptıkları modifikasyonları resimlerle anlatmışlar. Hepsini tek tek okuyup inceledik ve bizim ihtiyacımız olanları belirledik.

Kullanacağımız kayın su kontrası 1,7m x 2,2m ebatlarında plakalar halinde satıldığı için en başta bütün ihtiyacımızı belirlememiz gerekiyordu.

Hesabımıza göre 2 Plaka fazlasıyla yeterli olacaktı

Kabaca hesapladığımız ölçülere göre plakaları kestiler. Ama teknede hiç bir şey düz değil, bütün yüzeyler üç boyutta eğik. O yüzden montaj aşamasında deneme yanılma yöntemiyle oyup, zımparalayıp yerine oturtturduk. Tüm parçaları monte edip, yerine tam oturduğundan emin olduktan sonra söktük, ikişer kat ahşap koruyucu ve yat verniği sürdükten sonra son montajı yaptık.

Mutfak Dolabı

Orjinal hareketli mutfak ünitesi yeterli büyüklükteydi ama mevcut haliyle pek kullanışlı değildi.

Mutfağın orijinal kapağında soldaki sabit raflar yüzünden içeride kullanım alanı çok küçülüyor ve arka tarafa ulaşılamıyordu.
Biz de rafları çıkarıp sol tarafı kapaksız kullanmaya karar verdik.

Mutfak dolabının içini ham bırakmışlar, fiber lifleri ele batıyordu.
İçini zımparalayıp iki kat beyaz yağlı boya ile boyadım.
Mutfak Son Hali

Rafları monte ettikten sonra gözüme çok hoş görünmeyince tabanı ve lavabonun altını ahşap görünümlü yapışkan folyo ile kapladım.

Tezgahın sağ tarafına tek gözlü ocak monte edip küçük tüpü dolabın içine sol arka köşeye sabitledik.

Alt Dolap

Mutfağın altında kalan depolama alanına kolay erişim için yan duvarını kesip hazır aldığımız kapağı monte ettik. Buraya 2 büyük kutu içinde kuru gıdaları yerleştirdik.

Kuru gıda stok alanı

Kıyafet Sandığı

Kıyafetlere rahat ulaşmak ama kullanım alanımızı da daraltmak istemiyorduk. O yüzden mutfağın yanındaki oturma alanını yatağımızla aynı seviyeye gelecek şekilde yükselttik ve sandık yaptık. Böylece hem depolama alanı kazandık hem de üçgen olan yatağımızda Ozan için ayak uzatma payı oluştu.

Kıyafet Sandığı

Kıyafetleri içine küçük hurçlarla yerleştirdiğimiz için de alt tarafta kalan yedek halat, çapa, elektrik kablosu ve diğer malzemelere hızlı erişim sağladık.

Kıyafet Sandığı montaj hazırlığı

Raflar ve Üst Dolap

Aynanın üstündeki alnı elektronikleri depolamak için oluşturduk. İç yüzeyi ham fiberdi ve lifler ele batıyordu. İçini fotoğraftaki yumuşak malzemeyle kapladım ve keskin köşelere sıcak silikonla hasır halat yapıştırdım. Hem şık hem de güvenli oldu.

Ayna üstü açık dolap
Merdivenin sağına ve soluna iki raf yaptık
Raf detay

Motor Etrafı Platform

Dümen koltuğunun altında motordan çıkan kablo ve borular kötü bir görüntü oluşturuyordu. Hem de merdivenden çıkarken ayak basacak yer bulmak sıkıntı oluyordu.

Platform yerine oturdu sıra ahşap koruyucu ve yat verniğinde

Motor sudan çıktığında, sağa veya sola döndüğünde dokunmayacak şekilde ayarladık.

Çekmeceler

Buna çok kafa yorduk. Çünkü hem eşyaları alacak kadar büyük hem de oturduğumuzda bacaklarımıza sürtmeyecek derinlikte olmalıydı. Buna uygun hazır çekmece sistemi bulamadık. biz de İkea’dan iki adet çekmece içi düzenleyici alıp ahşaptan yaptığımız raylara monte ettik. Seyir halinde hiç açılıp düşmedi ve çok kullanışlı oldu.

Çekmece yerleşimi

Pasarella

Bauhaus’ta tam aradığımız ölçülerde masif kayın bulduk. Hem hafiflemesi hem de taşıma kolaylığı için dört adet büyük delik açtık. Ayrıca halat montajı için her iki uca ikişer adet küçük delik açtık. Sonra da alüminyum lama ile güçlendirip gerekli yerleri perlon ile döndük.

Yapım aşamaları
Hem baştan karada hem de makara sistemi ile kıçtan karada kullandık.

Dingi Motoru Ahşap Askı Braketi

Seyir halinde dingi motorunu bu ahşap plakaya taktık

Solar Sistem ve Elektrik Tesisatı Montajı

İlk olarak kıç sancakta Mppt solar şarj cihazı ve Regülatör montajı için, iskele tarafında da invertör ve sigorta kutusu montajı için iki adet ahşap plakayı silikon ile duvara yapıştırdık. Onların altına yere iki adet 150 Watt aküyü yine ahşap plakalar ve spanzet ile monte ettik.

Plakaların yerini belirlerken
Montaj bitmiş, Aküler ve diğer ekipmanlar hazır

90 litrelik sandık tipi buzdolabı/dondurucuyu yerine yerleştirip sabitledik.

Asıl elektrik tesisatı montajını işin ustasına bıraktık. 12 volt çakmak ve usb girişleri aşağıda çizimdeki yerlere koyuldu.

Elektrik tesisatı, priz yerleri

Su Tesisatı ve Tankların Montajı

Hem izlediğimiz youtube videoları, hem de bu işi yıllardır yapan abilerimizin tavsiyeleri ile su tesisatı montajının tamamını kendimiz yaptık.

Baş tarafa Plastimo 120 litre üçgen esnek su tankı, kıç tarafa da Plastimo 150 litre dikdörtgen esnek su tankı koyduk. Kıç tarafta yükseklik kurtarmadığı için yaklaşık 80-90 lt su alabiliyor.

Baş Tank Montajı
Kıç Tank Montajı – Keskin kenarlar tanka zarar vermesin diye kapladık

Bizim tanklar esnek olduğu ve su bittikçe kendini vakumladığı için genleşme tankına gerek kalmadı. Sadece Seaflo 35 psi Hidrofor Pompası ve basit bir partikül filtresi taktık.

Su Tesisatı

Dış duş ve mutfak lavabosuna gidecek su için sistem şemasını çizip montaj için gerekli parçaları belirledik. Kaliteli bahçe hortumu, krom kelepçe, vana, dirsek ve dönüştürücüler. Sistemde oluşabilecek arızalara karşı her birleşim yerine vana koyduk.

Hidrofor ve vanalar

Temiz su tesisatına ek olarak mutfağa bir adet el pompalı deniz suyu musluğu koyduk.

One Comment

  1. Pingback: Macgregor 26M ile İstanbul-Göcek 2021 - Çanakkale Boğazı ve Bozcaada

Comments are closed.