Bangkok’da Hayat – Thai Kültürü, İlginç Şeyler ve Expat Yaşamı

Thai Kültürü ve İlginç Şeyler

Avrupa Film Festivali Kapsamında Almanya’yı temsil eden! Fatih Akın’ın “Yaşamın kıyısında” filmine gitmiştik. Filmin %99’u Türkçe tabi. Bir sahnede Tuncel Kurtiz gömleğini çıkarınca salondan çığlıklar yükselmişti. Thai erkeklerinin bacağında bile kıl olmadığı için salondaki Thai kızlar resmen travma yaşamıştı 😂 Gerçi amcada da kazak gibi kıl vardı, mekanı cennet olsun.

 

Bütün Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya Ülkelerinde olduğu gibi Tayland’da da beyaz tenli olmak çok makbul. O nedenle açık alanda çalışan kadın erkek herkes maske ve şapka takıyor. Bütün kozmetik ürünleri “beyazlatıcı”!

İnşaatlarda çalışan kadın sayısı da gözardı edemeyecek kadar fazlaydı. Genelde ince işler ama çelik konstrüksiyon ustası bile gördüm. Otobüs ve taksi şöförleri de vardı.

Hello Kitty’li taksi

Taksici abla her yeri Hello Kitty ile döşemişti ama en iddalısı aşağıdaki abiydi.

Bindiğimiz en süslü taksi buydu

 

Güzel kızlarının olması aileler için büyük bir gurur kaynağı. Bundan mıdır yoksa hoş görülü bir toplum olduklarından mıdır bilmiyorum ama cinsiyet değiştirmek isteyen erkeklere, tabiri caizse ladyboylara herkes saygılı davranıyor. Tabi ki bu konu hala bir tabu. Yönetici olmaları, belirli mesleklerde çalışmaları zor. Örneğin benim çalıştığım okulda gay, lezbiyen öğretmenlerimiz vardı ama hepsi kendi cinsiyetine uygun giyiniyordu.

Bu arada toplum içinde eşine bile çok samimi davranışlarda bulunmak, elini tutmak, öpmek vb hiç hoş karşılanmıyor. Yabancıysan genelde kikirdeyip geçiyorlar ama yine de küçük yerlerde dikkat etmek lazım. Ayrıca çok kısa şortlar giyseler de üstüne bol ve kapalı tişörtler giyerler. Hatta çoğunluk denize de şort ve tişörtle girer. Genelde bizdeki gibi kızlar evlenene kadar aileleri ile yaşıyorlar. Mesela arkadaşın teyzesi Paris’te okumuş bir mimardı ama akşam en geç dokuz on gibi evde olması gerekiyordu. Tabi ki Bangkok’lular çok daha modern ama yine de iki haftalık tatilde deneyimlenen Tayland ile karıştırmamak lazım.

 

Ozan kulağından rahatsızlanıp üç gün Siriraj Üniversite hastanesinde yatmak zorunda kalmıştı. Özel oda vermediler ama çok düzenli ve temizdi. Hastaların her gün hemşirelerin getirdiği temiz pijamaları giymesi ve banyo yapması gerekiyordu. Hatta bir gün Ozan banyo yapmayı reddedince hemşireler bak biz yıkarız diye tehdit etmişler 😂 Ablacım öyle tehdit olmuyor, üniformalı kepli hemşire falan!

 

Daha İlginç

Gelişmekte olan çoğu ülkede olduğu gibi Thai’ler de global trendlerden hemen etkileniyor ama bazı şeyleri kendilerine göre yorumlayıp aldıkları için komik sonuçlar çıkabiliyor. CentralWorld alışveriş merkezinde aşağıdaki panoları görünce dedim acaba biri Gora’yı izledi de adamlar ciddi mi sandı! hahaha…

Dört Element: Ateş, Su, Toprak, Tahta… Tahta tabi, zoruna mı gitti!

Expat Yaşamı

Bangkok gece hayatı ve sosyal aktiviteler bakımından muhteşem bir şehir. Dünyanın her yerinden insan var. İster Thailer gibi takıl, ister şehir merkezindeki şık mekanlarda, eğlence hiç bitmiyor.

Her mahallede en az 2-3 tane sokak barı oluyor. Onların haricinde de belli dönemlerde Süpermarketlerin otoparklarını bira markalarının sponsorluğunda konser ve yeme içme alanına çeviriyorlar.

Pinklao’daki sokak barı – sokak yemeklerimizi alıp oturmuşuz.
İş çıkışı Bangkae’de mahallemizin Hotpot’çusunda
İsveç’ten gelen misafirlerimizi götürdüğümüz bu Hotpot’çu daha şık ve Chao Praya nehri kıyısında

Thai’ler de bizim gibi yemek yemeğe bayılıyorlar. Arkadaşın eşi Thai olunca “house-warming” partilerinde yemeğe doyduk. Mangalda yengeç bile vardı. Tabi karaoke olmazsa olmaz!

Thai usulü “house-warming” partisi
Thai usulü “house-warming” partisi – mangal başı
Sukhumvit’te Expat ev partisi
Sukhumvit ekibi ile parti öncesi Paintball
Irish Pub, Khao San Road