Yurt Dışına Evcil Hayvan Götürmek: CB’nin İlk Uçak Yolculuğu

Yurt Dışına Evcil Hayvan Götürmek

Ozan yıllardır hep kedimiz olsun istemişti ama uzun süre bir yerde sabit kalamadığımız ve ülkeden ülkeye gittiğimiz için hiç gerçekleştirememiştik. 2015 yılında uzun bir proje için Türkiye’ye geri taşınınca bu hayali gerçekleştirmeye karar verdik. Çok da iyi yapmışız. CB (Kümülonimbus bulutunun kısaltması – Yamaç Paraşütü yaptığımız için meteoroloji hayatımızın ayrılmaz bir parçası) dünyanın en uysal kedisidir. Yavruyken bile araba ile yolculuk yapmakla ilgi bir sıkıntısı olmadı. Hatta beraber İstanbul’dan Kaş’a gidip gelmişliğimiz var. Arabada yemi, suyu ve kumu olduktan sonra bir sıkıntı yok.

Kaş’tan İstanbul’a dönerken, bayram trafiğinde, sıkılıp ön konsola oturdu.

Ama beraber başka bir ülkeye gidebilmek için bambaşka sorunların üstesinden gelmek gerekiyor. Çözülmesi gereken üç konu var:

1. Ülkeden çıkarabilmek için gerekli işlemler

2. Gideceğiniz ülkenin istediği belge ve işlemler

3. Hava yolu şirketi ile ilgili işlemler

Peki ben bunların hepsini biliyor muydum? Hayır! 

Gideceğimiz kesinleşince ilk iş Tanzanya Fahri Konsolosluğunu aradım. Uluslararası standart aşıları tam olduktan sonra bir sıkıntı yaşamayacağımı söylediler. Tabi “fahri” oldukları için bu konuda tam yetkili olmadıklarını da belirttiler. Uzun lafın kısası eğer onların lafıyla hareket etseydim bizi havalimanından geri göndereceklerdi! İnternette de araştırma yaptım, hatta pettravel.com diye bir site buldum, yol gösteriyordu ama işlemlerin nasıl ve nereden yapılması gerektiği bilgisi yoktu. Derken hiç beklemediğimiz bir anda talih yüzümüze güldü ve işe giriş işlemlerimizi yapan arkadaş bizden kısa bir süre önce Golden Retriever cinsi köpeği ile Tanzanya’ya giden bir ailenin iletişim bilgilerini verdi.

Hülya sağolsun adım adım yapmamız gereken herşeyi, tamamlamamız gereken evrakları, hem uçuşta, hem de Dar Es Salaam’a indiğimizde dikkat etmemiz gereken herşeyi anlattı. Haftalarca yazıştık. Gitmeden önce Tanzanya Hayvancılık bakanlığından izin alınması gerektiğini de onlardan öğrendik. Hatta izin evrağını adımıza alıp mail attılar.

İzinler için işlem sırası şöyle oldu:

1. Bir ay kala çip taktırdık.

2. İki hafta kala şirketten gelen uçak bilet bilgileri ve pet pasaportunun taranmış sayfalarını Hülya’ya mail attım. Onlar da bu evraklarla Dar Es Salaam’daki Tanzanya Hayvancılık bakanlığından izin belgesini aldılar.

3. Bir hafta kala iç ve dış parazit aşılarını yaptırıp, Pet Pasaportuna işlettik.

4. Uçuştan önceki gün kedimiz CB, Pet Pasaportu ve Tanzanya’dan gelen izin belgesi ile en yakın İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gidip Türkiye’den çıkış izin belgesini aldık.

Uçuş için işlem sırası şöyle oldu:

1. Uçuş rezervasyon bilgileri geldiği gibi THY’yi arayıp kabinde kedi rezervasyonunu yaptım.

2. İki hafta kala uçak biletleri gelince teyit etmek için tekrar aradım, Hülya özellikle uyarmıştı. Kaydın kargo için yapıldığını öğrenince biraz panik oldum ama sağolsunlar çok ilgilendiler. Kaydı kabin olarak düzelttiler.

3. Kutusu THY’nin sayfasında belirtilen standartlara uyduğu için yenisini almak zorunda kalmadık. (Bütün Petshoplarda satılan standart kedi kutusu)

 

CB’nin İlk Uçak Yolculuğu

CB çok uysal olduğu ve kabinde yanımızda olacağı için herhangi bir ilaç vermedik. Ama çok uzun bir yolculuk olacağı için (yaklaşık 12 saat hesapladık ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve 16 saati buldu) bazı önlemler almak gerekiyordu.

1. Kutunun içine hasta yatak pedini kesip koyduk. Yanımıza da yedek 2 parça aldık,

2. Küçük bir poşet mama,

3. Kedi tasması,

4. İki avuç kedi kumu,

5. Ne olu ne olmaz veterinerden aldığımız sakinleştirici ilaç.

Havalimanında CB yi gören herkes bayıldığı için kontrol noktalarından sıkıntısız geçtik. Hatta uçuş görevlileri kalabalığın arasında bizi bulup herkesten önce uçağa bindirdi.

CB uzun süre sessizce kutusunda oturdu ama uçağın inmesine 2 saat kala (evden çıkalı 9-10 saat olmuştu) miyavlamaya başladı. Yattığı yere işemek istemediği için saatlerdir kendini tutuyordu hayvancağız. Tuvalete götürüp pedi yere serdim. Üstüne kumu döktüğüm gibi gidip işedi. İndikten sonra vize işlemleriydi, kedi izin işlemleriydi derken dört saatte havalimanından ancak çıkabildik. Ama Hülya o kadar detaylı anlatmış ki her yeri elimle koymuş gibi buldum. Önümüzde şirket minibüsü ile 3 saatlik bir yol daha vardı. Biz de yine yere ped ve kum koyup CB’yi kutusundan çıkardık. Ama bu sefer mecbur tasma taktık kaçıp şöförün ayağına dolanmasın diye.

Ve böylece minimum travma ile yolculuğumuzu tamamladık. Karaburun’daki manzaradan sonra kamptaki yeni evine alışması biraz zaman aldı ama yeni evini sahiplendi bile.

Karaburun, İstanbul