Koh Adang Çadır Kampı ve Tayland’ın En Güzel Mercanları

Koh Adang Hazırlıkları

Aralık 2010 Noel tatilinde, Tarutao Milli Parkı kapsamındaki adalardan biri olan Koh Adang’da kamp yapmaya karar verdik. Adada sadece Milli parkın tesisleri vardı. Resmi websitesinden en fazla üç gün için rezervasyon yapıyorlardı ama gidince uzatılabildiğini biliyorduk. Bu sefer yanımızda bir kaç gün dayanacak yiyecekler, ekmek, kaşar, konserve vb de götürdük. Tren yolculuğu yaklaşık 17 saat sürdüğü için yarım yarım iki gün kaybedecektik ama bir hafta aynı yerde kalacağımız için gözümüzde pek büyütmedik. Bangkok – Hat Yai Trenine bize en yakın olan Salaya istasyonundan bindik.

Tren Yolculuğu ve Feribot

Yataklı trene ilk defa bineceğim için çok heyecanlıydım. Özel kompartmanlı 1. sınıf biletleri neredeyse uçak biletiyle aynı fiyat olunca 2. sınıf bilet aldık. Ama korktuğum gibi olmadı, çok rahat ettik.

Bu koltuk sadece bana aitti.
Trenden manzaramız
Balayı King’i oynuyoruz

Bir süre manzaranın tadını çıkardıktan sonra ayağımızın altındaki bölmeden masayı çıkartıp kağıt oynadık ve akşam yemeğimizi yedik. Saat 9’a doğru da görevli gelip tek tek herkesin yatağını hazırladı. Tek sıkıntım çok soğuk olmasıydı. Ama Tayland’da bu çok normal olduğu için hazırlıklı gelmiştik.

Gece Modumuz – Ozan bile polar giymiş, o kadar soğuk!

Ertesi sabah, Haat Yai istasyonunda indiğimizde acaba buradan limana nasıl ulaşırız derken, hemen yolun karşından kalkan Pak Bara minibüslerini bulduk. Pak Bara Limanından büyük hız teknesi ile Koh Lipe’ye, oradan da long-tail kayıkla Koh Adang’a geçtik.

Bu fotoğrafı Adang’da çektim, karşısı Lipe adası. Bizim bindiğimiz tekne bundan biraz daha büyüktü

Koh Adang

İlk iş çadırı kurup, hamakları astık.

Kamp alanı
Adanın Sahili

İlk bir kaç gün hava rüzgarlı ve biraz kapalı olduğu için asıl geliş amacımız olan tekne turlarını ve efsane mercanları sona bırakmaya karar verdik. Gerçi bizim adanın  etrafında bile deniz yaşamı çok canlıydı.

Plajın 10 metre açığı – Palyaço balıkları
Milli Park ofisleri
Restoran ve Piknik Masaları

Restoran Similandakine göre çok daha büyüktü, menüsü genişti ve buzdolabı vardı.

Bungalowlar – ikinci gelişimizde bunlarda kalmıştık

Bir de adada sonradan adının Uçar maki olduğunu öğrendiğimiz, 60-70 cm boyunda, ağaçtan ağaca uçan hayvanlar gördük.

 

Gece çadıra hayvanlar gelmesin, karınca olmasın diye yiyeceklerimizi ağaca asıyorduk.

Çadırımız

Bir gün de karşıdaki Lipe adasına geçip sunrise plajında şnorkel yaptık. Şehirden kaçıp geldiğimiz için kasabayı dolaşmadık, dolayısıyla bu adanın tadını ancak üç yıl sonraki gelişimizde çıkarabildik.

Ko Lipe, Sunrise Plajı – Sol taraftaki ada Adang

Deniz biraz sığdı ama resmen palyaço balığı tarlası gibiydi.

Anomeni ve Palyaço Balıkları
Ve tabi ki Dory!

Tekne Turu – 1. Gün

Milli Parkın organize ettiği bir long-tail tekne ile tura çıktık. Rotamız Adang, Rockroy ve Rawi adaları ile etraflarındaki mercanlardı.

Yumuşak mercanlar

Yukarıdan bakınca maviye kayan soluk renkli mercanlar yaklaştıkça rengarenk çiçek bahçesine dönüşüyor.

 

Bu anı ölümsüzleştirelim

 

Yumuşak mercanlar
Ben de ben de
Ozan yine buldu aslan balığını.

Genelde mercanlardan pek uzaklaşmamaya çalışıyorum, çünkü suyun derinleşmeye başladığı yerlerde başım dönüyor, içim daralıyor ve korkmaya başlıyorum. Ama ne zaman Ozan’dan ayrılsam efsane şeyler bulup geldiği için genelde takip etmeye çalışıyorum. Lakin, o gün Ozan hemen ilerimizde kocaman bir denizanası işaret ettiğinde, ilk tepkim arkamı dönüp ters tarafa yüzmek oldu. Yani kucaklasam ellerim arkada kavuşmaz, o kadar büyük! Meğer Ozan yaklaşalım demek istemiş, 2 dakika sonra arakasına baktığındaysa benden eser yokmuş! 😂

Devasa bir denizanası
Dalgıçlar
Koh Rockroy

Öğlen yemeği için Rockroy adasında mola verdiğimizde hava kapatmaya başlamıştı. Koh Rawi yolunda da yağmur başlayıp üşüyünce huysuz şirine bağladım tabi!

Koh Rawi adasına gideken
Koh Rawi

Ama adada kuru kıyafetlerimi giyip ısınınca kefim yerine geldi. Tabi Ozan yine de kendini garantiye almak için bana kendi pançosunu giydirdi!

Kuruyum, karnım tok keyfim yerinde
Denizden Koh Rawi Manzarası

O akşam yemekte Şilili çok tatlı bir çiftle tanıştık, geç saatlere kadar muhabbet ettik. Çektiğimiz fotoğrafları görünce ertesi gün bize katılmaya karar verdiler.

Tekne Turu – 2. Gün

İlk önce kaldığımız adanın diğer ucundaki bir plaja gittik.

Damian, Consuelo, Ben ve Ozan
Bu fotoğrafı Damian çekti.

Daha sonra daldık mercanlara.

Sanırım şimdiye kadar çektiğimiz en güzel sualtı fotoğrafı bu
Biraz daha uzaktan çekilmiş
Ozan keşfediyor – mor mercanlar
Farklı oluşumlar
Yemek molası verdiğimiz ada
Yemek molasında

Adada Yılbaşı

O akşam yılbaşıydı, Koh Lipe’ye geçip resortlardan birinin yılbaşı partisine katılabilirdik ama onun yerine Adang’da kalmayı tercih ettik. Herkesin o kadar farklı bir hikayesi vardı ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadık bile. Gece yarısına doğru bütün ada ahalisi içeceklerimizi alıp sahile geçtik. Ve yeni yıla, Lipe adasının her bir köşesinden atılan yüzlerce havai fişeğin oluşturduğu ışık şovunu izleyerek girdik. Hayatımın en unutulmaz anlarından biriydi.