Tayland’da İş Bulma Sürecimiz ve Yaşam

Tayland’da İş Bulma Sürecimiz

Aktif olarak İş aramasak da, iki ay önce geldiğimizden beri, uzun zamandır Tayland’da çalışmakta olan herkesin bu konuda fikrini aldık. Kime sorsak öğretmenlik yapmamızı tavsiye ediyordu. İki sebep vardı: yerel firmaların verdiği mühendis maaşının neredeyse yarı yarıya az olması ve çalışma şartları. Biz de bir süre sonra inadı bırakıp büyük sözü dinlemeye karar verdik 😅.

İlk önce www.ajarn.com websitesindeki ilanlara başvurduk. Daha sonra çevremizdeki insanlardan iletişim bilgilerini bulduğumuz bir kaç farklı ajansla görüşmeye gittik.

Benim İş Bulma Sürecim

Okullar açılalı bir kaç hafta olmuştu ki ajanslardan biri bana dönüş yaptı. İki güne beni İş görüşmesine götüreceğini ve deneme dersi yapmamı istediklerini söyledi. Ben yine panik tabi, ne yapacağım konusunda hiç bir fikrim yok. Sağolsun Charlotte bana nelere dikkat etmem gerektiğini anlattı bir de internetten eğlenceli, aktivite tabanlı bir ders programı bulduk.

Okul Salaya’da ve şehir merkezine 45 dakika mesafedeydi. Bizi direk öğretmenler odasına aldılar. İki dakika sonra içeriye iki tane orta yaşlı kadın girdi. Bana bakıp, hatta biri el çırpıp! ayy ne kadar güzel, çok tatlı falan diye gülüşmeye başladılar!! Ben tabi “töbe, bismillah nereye geldik ifadesi ile” ajansın sahibi olan İsveçli adama döndüm. Adam da bunlar böyle işte, alışırsın dercesine bir bakış attı. Kadınlardan biri bölüm başkanı! Neyse biz bunlarla bir on dakika geyik yaptık, derken bir adam gelip ciddi sorular sormaya başladı. Haklı olarak “sen inşaat mühendisisin, neden ingilizce öğretmenliği yapmak istiyorsun?” diye sordu. Ben de özetle, bu da benim için bir hayat tecrübesi, kişisel gelişimimin bir parçası diye anlattım. Ve deneme dersi yaptırmadan, iki gün sonra, pazartesi iş başı yapabileceğimi söylediler!

Böylece Prenses Sirindhorn’un kurduğu, sınavla öğrenci alan, bizim eski Anadolu liseleri gibi ortaokul+liseyi kapsayan bir devlet okulunda Orta1 ve Lise1’lerin “Speaking ve Listening” öğretmeni olarak işe başlamış oldum. Bu arada yabancı diller bölümünde 1 Amerikalı, 1 Alman, 1 Fransız ve 1 Türk olduk. Fıkrayı sonra anlatırım!

Çalıştığım Okul

Ozan’ın İş Bulma Süreci

Ozan da benden 2-3 hafta sonra, özel bir kolejin işe alımlardan sorumlu müdür yardımcısının telefonuna ulaştı. Telefonda kısaca kendinden bahsettikten sonra adam pat diye “peki siyah mısın, beyaz mısın?” diye sormasın mı? Ozan önce bir affaladı, sonra bana dönüp “ben ne rengim?” diye sordu! Ben gülmekten tepki veremedim tabi 😂. Şimdi bu adamlar beyaz ten hastası ve zencileri pek sevmiyorlar. Ozan da baya esmer olduğu için ilk anda beyazım diyemedi tabi. Ozan’ın cevap net “Morum abi!”

Ertesi gün İngilizce matematik öğretmeni olarak Ozan’ı deneme dersine sokmuşlar. Onun çıkışında da eline ders kitaplarını ve programını tutuşturup devam edebilirsin demişler!

Ozan’nın okulu da Disneyland temalı, çatısında havuzu olan, anaokulu+ilkokul+ortaokul+liseyi kapsayan özel bir kolej oldu. Okulda kırktan fazla yabancı öğretmen çalışıyordu. Benim okuldakilerin aksine çoğu bizim yaşlarda olunca arkadaş çevremiz de genelde oradandı.

Ozan’ın Çalıştığı Okul
Ozan’ın Çalıştığı Okul

İkimiz de üç yıl boyunca aynı yerde çalıştık. Çok güzel dostluklar ve unutulmaz anılar biriktirdik.