Gürcistan 5. Durak Kutaisi – Prometheus Mağarası ve Bagrati Katedrali

Okatse’den Kutaisi’ye

Bütün gün cayır cayır yandıktan sonra Kanyondaki yürüyüşümüz biter bitmez hava kapattı 🙂 Yine köy yollarından geçerek Kutaisi’ye vardık.

Kutaisi – köy yollarında
Kutaisi – Köy yolları ve tabi ki inekler

Kutaisi

Buradaki Hostelimiz de tam merkezde bahçeli bir evdi. Eşyaları odaya çıkarıp direk dışarı attık kendimizi. Meydanda biraz dolandık.

Kutaisi Meskhishvili Tiyatro Binası
Kutaisi Parkı – Meydan

Bu arada yağmur başladı. Biz de Meydandaki bir restorana oturduk.

Baraqa – Kutaisi

Menü resimli olduğu için kolayca siparişimi verebildim. Öğlen ekmek bana bana yediğim Ostri’den sonra (güveçte et) çok acıkmadığım için sadece Chikhirtma (tavuk çorbası) içtim. O kadar beğenmişim ki resmini bile çekmişim.

Chikhirtma – Tavuk çorbası, yeni favorim 🙂

Çok yorgun olduğumuz için yemekten sonra Hostel’e geri döndük. Bu evin banyosu ortaktı ama şık ve temizdi. Duş alıp direk yattık.

Ertesi sabah misafirlere ayrılan mutfakta İstanbul’dan beri hala bitmemiş olan köy tereyağımızla yolda aldığımız yumurtamızı pişirip, kahvemizi içtikten sonra toparlanıp tekrar yola koyulduk.

Prometheus Mağarası

Prometheus Mağarası Kutaisi’den 20 km uzakta, yarım saatte vardık. Biletimizi alıp beklemeye başladık. Ama neden bekliyoruz bilmiyoruz! İlk ve sanırım tek suratsız Gürcistanlı ile burada tanıştık. Kendisi ortamda İngilizce bilen tek Milli Park görevlisi. Biraz uğraştıktan sonra neden beklediğimizi cımbızla ağzından aldık resmen. Belli bir sayıya ulaştıktan sonra “Allah’tan” başka bir rehber eşliğinde mağaranın girişine doğru yürümeye başladık.

Prometheus Mağarası Girişi
Prometheus Mağarası, Kutaisi

Rehber ilk büyük odada Rusça, İngilizce ve Gürcüce mağaranın oluşumu ve yapısı hakkında bilgi verdikten sonra patika ve merdivenleri takip ederek çıkışa doğru ilerledik. Aslında 6. odadan sonra yer altı nehrinden botlarla çıkışa gidilebiliyormuş ama bu mevsimde su seviyesi çok alçak olduğu için yapılmıyordu.

Prometheus Mağarası Çıkış Kapısı

Çıkış kapısının oradan ücretsiz otobüslerle bizi başladığımız noktaya geri götürdüler. Bota binemediğimiz için biraz hayal kırıklığına uğradım açıkçası.

Bagrati Katedrali

Katedrale giriş ücreti yok ama bahçe kapısında önümüzü kesen yaşlı teyzeler “bağış” topluyordu 🙂 biz de ayıp olmasın diye 1-2 lari verdik. Burası biraz daha turistik olduğu için içeride rahat rahat dolaşabildik.

Bagrati Katedrali, Kutaisi

Çok garip geldiği için bunun da resmini koymak istedim. Doğal gaz boruları yukarıdan gidiyor! Kırsal kesimde neredeyse her yerde bu şekildeydi.

Yukarıdan giden doğal gaz boruları