Karadeniz Turu – Gürcistan – Temmuz 2017

Rotamız

Toplamda 17 gün süren Karadeniz gezimizde 10 gece Türkiye‘de 6 gece de Gürcistan’daydık. Rotamızın Gürcistan ayağında hem konaklama ucuz olduğu hem de yorulduğumuz için sadece 1 gece çadırda diğer günler Hostelde kaldık.

Gidiş – Dönüş rotamız aşağıdaki gibiydi. Gezimizin Gürcistan ayağında toplam 1260 km yol yapmışız. Aslında yol boyunca kime sorduysak Mestia’yı ve yürüyüş rotalarını çok övdü ama zamanımız kısıtlı olduğu için oraya gitseydik Tiflis’i göremeyecektik. Biz de bir sonraki sefere diyerek 😉 yolumuza devam ettik.

Gürcistan Rotamız

Konaklama

Gürcistan’daki Hosteller aslında 2-3 katlı müstakil tarihi evler. Ev sahipleri ya kendilerine özel küçük bir yaşam alanı ayırmış, odalarını kiralıyor ya da banyo dahil her şey ortak kullanım alanı. İki kişi, tek oda/çadır için ödediğimiz ücretler;

1. Batum Guesthouse 97 100 tl
2. Poti Kolkheti National Park Administration and Visitor Center – Çadır 15 tl
3. Kutaisi Downtown Guesthouse 45 tl
4. Tbilisi Guesthouse Kato 60 tl
5. Tbilisi Guesthouse Kato 60 tl
6. Mtirala Mtirala National Park Administration – Oda 75 tl

Herkesin tatil anlayışı, bir otelden beklentisi ve bütçesi farklıdır. Bu bilgileri ve linkleri anlattıklarım havada kalmasın diye ekliyorum 😉

Ulaşım

Bazı bölgelerde bölünmüş otoyol olsa da büyük çoğunluk gidiş geliş bölünmemiş yollar. Yollar gayet düzgün ama Tiflis dışındaki yollarda inek sürüleri ve yol ortasında yayılan inekler çok sık karşımıza çıktı. Ama hız limitlerine uyduğumuz için hiç bir sıkıntı yaşamadık.

Bire bir muhatap olduğumuz herkes, İngilizce bilmese bile, çok güler yüzlü ve yardım sever insanlardı. Sadece köylerden geçerken garip bakışlara maruz kaldık onun da çok sık TR plaka görmediklerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Çok güzel yerler gördük hatta Tiflis’e bayıldık. Ammaa… kırsal kesimde ve şehirler arası yollarda o kadar kötü araba kullanıyorlar ki 3. günün sonunda artık emindik “TR plaka diye bizi öldürmeye çalışıyorlardı!” 🙂 🙂 şaka bir yana,  tabi ki sadece bizi değil! Herkesi öldürmeye çalışırcasına kullanıyorlar! Şimdi diyeceksiniz biz çok mu iyi kullanıyoruz? Şöyle anlatayım; Trabzon’dan doğuya geçtikten sonra şimdiye kadar araba kullandığımız en saygısız ve kötü trafiğin bu bölgede olduğunu düşünüyorduk, ta ki Gürcistan’a kadar.